Intoneer een klank en word die klank.

Deze meditatie technieken komen uit: Het Boek der Geheimen - Osho

Suggestie: Probeer de meditatie techniek op een speelse manier gedurende een dag of drie. Voel je een klik dan kun je er dieper op ingaan.

Intoneer een klank en word die klank.

Intoneer langzaam een geluid, zoals de klank AUM. Als de
klank de geluid-volheid binnengaat, doe jij dat dan ook.

Intoneer een geluid, de klank AUM bijvoorbeeld, langzaam. AUM is een basisklank. Hij bevat de drie klanken A-U-M. Alle klanken komen eruit voort, zijn een combinatie van deze drie basisklanken. Even fundamenteel als in de fysica het elektron, neutron en proton. Gurdjeff spreekt over ‘De Wet van de Drie’, zegt dat het bestaan in absolute zin één is. Maar alles wat we zien is relatief en het absolute is verborgen, kan niet gezien worden, want als we iets zien, is het in drieën verdeeld, de ziener, het geziene en de relatie. Ik ben hier, jij daar en ertussen is een verbinding van kennis, van zien, van visie.
Het hele menselijke bewustzijn bereikt de wet van 3, waardoor AUM vlakbij het absolute is. Als je verder gaat dan AUM, ga je verder dan geluid. Dan is er geen geluid.

Support

Intoneer langzaam het geluid AUM. Begin met de klank luid naar buiten gericht in te zetten, zodat het voor anderen hoorbaar is. Maar ook dat jijzelf het goed kunt horen en laat je dan helemaal gevuld worden met het geluid. Vergeet alles om je heen, word de klank. En als je voelt dat je ermee in harmonie komt, kun je de geluidssterkte gaan verminderen. Sluit je lippen en houd de toon binnen. Ook dan laat het dan luid klinken zodat je hele lichaam vibreert, maar naarmate de intensiteit toeneemt kun je het volume laten afnemen, steeds langzamer, zachter en zachter. Hoe ijler het geluid, des te intenser het gevoel. Hoe subtieler de klank, des te waakzamer je wordt. Heeft de waakzaamheid de hoogste top bereikt, dan lost geluid op in geluidsvolheid of geluidloosheid en jij bent in totale gewaarwording.